Fotosensibilitat: fotoal·lèrgia i fototoxicitat

La fotosensibilització fa referència a les reaccions cutànies, processos inflamatoris a la pell, conseqüència d'una reacció exagerada a la llum solar.
L'activació lumínica pot donar-se per una substància química aplicada, ingerida o injectada.

1. INTRODUCCIÓ A LA FOTOSENSIBILITAT

2. QUÈ ÉS LA FOTOSENSIBILITAT?
    * FOTOTOXICITAT
    * FOTOAL·LÈRGIA

3. PRODUCTES FOTOSENSIBILITZANTS
    * MEDICAMENTS
    * OLIS ESSENCIALS
    * PRODUCTES VEGETALS

AGRAÏMENTS

1. INTRODUCCIÓ

A mesura que ens apropem a l’estiu, les reaccions de fotosensibilitat produïdes per fàrmacs, perfums, cosmètics, cremes solars, etc., poden accentuar-se.
A les persones amb fotosensibilitat farmacològica, fins i tot una exposició breu a la llum solar, pot ocasionar reaccions cutànies intenses i, alguns d'ells, poden continuar essent sensibles al sol algun temps després de deixar d'estar en contacte amb l’agent causal.
L'ús de filtres solars pot evitar l’aparició d’aquestes reaccions, gràcies a l’absorció de la radiació solar UVA i part de l'espectre visible que desencadena el procés.

2. QUÈ ÉS LA FOTOSENSIBILITAT

La fotosensibilitat és una reacció d'hipersensibilitat produïda o agreujada per la interacció dels raigs solars (UVA) amb substàncies fotosensibilitzants que es troben en la superfície cutània després de la seva administració tòpica o sistèmica.
El grau d'afectació i duració serà proporcional al temps d'exposició solar y la concentració de la substància reactiva.
Aquesta resposta pot aparèixer al cap de pocs minuts, hores o dies i la seva durada pot ser fins i tot de setmanes.
Les manifestacions clíniques de major o menor grau d’afectació són: eritema, pàpula, vesícula i butllofa.
Hem de procurar no confondre la fotosensibilització amb la dermatosi produïda per una exposició massa perllongada al sol, en la que no hi intervé cap substància química, encara que, essencialment, es tracti d'una cremada solar exagerada.

En funció del mecanisme d’acció, les reaccions poden ser:

FOTOTOXICITAT

Fototoxicitat o fototòxia, es produeix quant una substància química absorbeix una determinada longitud d’ona de la radiació incident i transfereix l'energia captada a les cèl·lules cutànies. La intensitat de la fototoxicitat depèn, directament, de la dosi de la substància i de la quantitat de radiació.
Molts cops és afavorida per alteracions del metabolisme o certes malalties.
La irritació sol aparèixer després de la irradiació, només queden afectades les zones exposades al sol, encara que, en alguns casos, són necessàries múltiples exposicions. Solen presentar-la una alta proporció de pacients que prenen fàrmacs. Pot variar segons cada individu (pigmentació, tipus de pell, variabilitat genètica ...).
La clínica és semblant a la d’una cremada solar en zones exposades.

FOTOAL·LÈRGIA

Fotoal·lèrgia és una reacció de naturalesa immunològica.
La substància, en absorbir la radiació UVA, dóna lloc a un fotoantígen que desencadena la reacció al·lèrgica.
Aquesta necessita d’un contacte previ amb l'al·lergen i un període de latència, per la qual cosa es presenta a les 24-48 hores posteriors al nou contacte. La fotoal·lèrgia no depèn de la quantitat de fàrmac acumulat ni del temps d’exposició a la llum solar.
El quadre clínic es manifesta amb l'aparició d’erupcions eczematoses, pàpules eritematoses, vasodilatació i edema. Amb freqüència les lesions poden estendre's a altres zones que no han estat exposades a la radiació. Es presenta en un petit nombre de pacients, amb una determinada predisposició.

3. PRODUCTES FOTOSENSIBILITZANTS

MEDICAMENTS

Alguns fàrmacs que poden provocar fotosensibilitat.

Lògicament al retirar el medicament, els símptomes adversos remeten.

ANTIINFECCIOSOS: Antibacterians: Azitromicina, Clofazimina, Cotrimoxazol, Tetraciclines (doxiciclina), Trimetropin, Pirazinamida, Quinolones (àcid nalidíxic, ciprofloxací), Antifúngics: Griseofulvina, Terbinafina, Antipalúdics: Cloroquina, Antivírics: Aciclovir, Ganciclovir, Ribavirina.

AP. GASTROINTESTINAL: Antiulcerosos (Inhibidors de la bomba de protons): Omeprazol, Lansoprazol.

CARDIOVASCULARS: Antihipertensius: Diltiazem, Nifedipí, Antiarrítmics: Amiodarona, Flecainida acetal, Diurètics: Bendrofluazida, Furosemida, Indapamida, Triamterè, Hipolipemiants: Fenofibrat, Medicaments que afecten al sistema renina-angiotensina: IECAS: Captopril.

DERMATOLÒGICS: Antihistamínics tòpics, Antipsoriàsics: Calcipotriol, Coaltar, Retinoids orals: Acitretin, etretinat, tretinoïna, Antisèptics: Hexaclorofè, Resposta inmune: Metrotrexat, Cremes cosmètiques i filtres solars: Aminobenzoats: PABA i octimetilPABA, Benzofenones: especialment l'oxibenzona, Cinamats, Conservants: catón, Perfums: furocumarines, Quitrans i derivats.

ENDOCRINOLÒGICS: Antidabètics orals: Sulfonilurees: tolbutamida, Antigonadotrofines: Danazol, Bifosfonats: Àcid alendrònic.

GINECOLÒGICS, OBSTÈTRICS I DE L'APARELL GENITOURINARI: Anticonceptius orals combinats: Estradiol / progestàgens, Antiespasmòdics urinaris:Flavoxat, Oxibutinina, Tolterodina, Trospio.

INMUNOSUPRESSORS: Immounosupressors selectius: Tacrolimus.

AFECCIONS MUSCUOESQUELÈTIQUES: AINES orals i tòpics: Naproxè, Piroxicam, Ketoprofè.

OFTALMOLÒGICS: Tractament antiglaucoma: Acetazolamida, Teràpia fotodinàmica: Verteporfina.

SISTEMA NERVIÓS CENTRAL: Antidepressius: Antidepressius tricíclics: Amitriptilina, Inhibidors selectius de la recaptació de serotonina: Venlafaxina, Antiepilèptics: Carbamazepina, Lamotrigina, Antipsicòtics, Haloperidol, Olanzapina.

SISTEMA RESPIRATORI: Antihistamínics: prometazina.

OLIS ESSENCIALS FOTOSENSIBILITZANTS

Tots els olis essencials cítrics són fotosensibilitzants, pel que és convenient no exposar-se al sol les hores següents a la seva aplicació o ingesta.

  • Olis essencials cítrics: Aranja, bergamota, llimona, mandarina, taronja.

PRODUCTES VEGETALS

Pot aparèixer per un contacte amb certs vegetals amb furocumarines, inadvertidament o no, i una posterior exposició solar. Pot donar-se en gent que treballa amb vegetals, com pagesos, o persones que han fet una simple passejada, llavors apareix un quadre clínic d'eritema, el qual es pot anar transformant en figures capritxosament pigmentades.

  • Asteràcies: Camamilla, Milfulles
  • Lleguminoses: Pesolera
  • Rosàcies: Agrimònia
  • Crucíferes: Mostassa
  • Moràcies: Figueres (nomès fulla i tija)
  • Rutàcies: Bergamota, llima, llimona, mango, ruda, taronja
  • Hipericàcies: Pericó
  • Ranunculàcies: Botó d'or
  • Umbel·líferes: Anet, api, julivert, fonoll, xirivia, pastanaga

Protegir-se és el primer pas: Les persones amb fotosensibilitat han d'emprar filtres solars amb un alt factor de protecció i roba adient pel seu problema, com samarretes de màniga llarga. També haurien d'evitar una excessiva exposició al sol.

A Farmàcia Serra tenim en stock diferents cases amb protectors solars com poden ser Avène, La Roche-Posay, Isdin, Rilastil o Heliocare.

A més d'aquestes, disposem de marques que fan cremes de protecció solar naturals, com poden ser Jasön o Cattier.

AGRAÏMENTS

UNIVIRTUAL (Universidad NACIONAL de Colombia)
Federació Farmacèutica S.COOP.C.L.

Reportaje publicado en nuestra web www.farmaciaserra.com, con fecha anterior a junio 2011.

Consultar el apartado condiciones de uso.
Las informaciones, puntos de vista, comentarios y contenido en general de los trabajos o artículos expuestos en esta web, tienen una función meramente informativa. En ningún caso representan recomendaciones de tratamientos ni deben considerarse como tales.
En todos los casos relacionados con posibles enfermedades, Farmacia Serra le recomienda consultar con su médico u otro profesional de la salud competente.
Farmacia Serra no asume ninguna responsabilidad sobre los productos mencionados en esta página web y su idoneidad.



Atención al cliente:
CONTACTA

VENTA DE MEDICAMENTOS

Datos de contacto de la autoridad sanitaria competente: Dirección General de Ordenación y Regulación Sanitarias. Departamento de Salud. Generalitat de Catalunya. Teléfono 932 272 900. Correo electrónico: dgors.salut@gencat.cat

Para más información sobre la venta online de medicamentos puede consultar los siguientes enlaces:

 Centro de información de medicamentos CIMA de la AEMPS  
Direcció General d'Ordenació i Regulació Sanitària - Departament de Salut - Generalitat de Catalunya. e-mail: dgors.salut@gencat.cat tlf: 932272900