Extractors de llet materna

Els extractors són uns aparells que extreuen la llet materna dels pits. Ajuden a la mare en casos on la producció de llet és insuficient o excessiva, o quan la mare no hi serà a l'hora de la presa de llet per part del bebé, ja que serà extreta i emmagatzemada a tal efecte.

En el apartado de venta on line "Lactancia materna" podrá comprar una representación de algunos de los productos que disponemos en Farmacia Serra. En esta sección también estan incluidos productos con un compromiso ecológico.


Existeixen diferents tipus d’extractors, depenent de les necessitats de cada cas, però es poden dividir en dos grans grups: extractors manuals o extractors elèctrics.

EXTRACTORS MANUALS

Els extractors manuals, ja siguin del tipus “bocina de bicicleta” o cilíndrics són més antics que els elèctrics. L’extractor “bocina de bicicleta” és un model que data com a mínim de vint anys enrere. Això comporta que la neteja de l’extractor (eliminació de possibles bacteris o microorganismes) i la qualitat de la llet, sigui més efectiva als extractors elèctrics. Tot i aquests inconvenients, els extractors manuals segueixen utilitzant-se gràcies als avantatges que tenen sobre els extractors elèctrics: més barats i còmodes per a mares inexpertes.

    * L’extractor “bocina de bicicleta” data de vint anys enrere. S'ha de dir, però, que han anat evolucionant gràcies als complements que s'han afegit aquests darrers anys.
      Tot i això aquest extractor provoca molts riscs, tant pel nadó com per la mare: és molt fàcil que la llet es contamini, s’ha de buidar contínuament, causa molt dolor al mugró, l’alvèol i al pit i la llet pot entrar directament cap a la perilla.
      Com ja he dit, durant aquests anys s'han incorporat diferents accessoris per millorar l'eficàcia de l'extractor. Un bon exemple d’aquesta modificació és la col·locació d'un recipient col·lector separable que permet col·locar una tetina a aquest recipient per donar-li directament al nadó. La modificació ha permès també que la llet no reflueixi i que no s’hagi d’interrompre l’alletament per buidar la tetina. De totes maneres aquest model segueix sent poc recomanable ja que al tub i a la perilla poden aparèixer bacteris, i només és d’ús temporal.
    * L’altre model d’extractor manual és l’extractor cilíndric, que està format per dos cilindres de plàstic que s’adapten un dins l’altre per formar el buit. És molt més segur que l'anterior. En la part superior del cilindre interior hi ha una copa per al pit i a l’altre extrem hi ha una anella de goma que assegura el tancament hermètic. El cilindre exterior s’encarrega de recollir la llet i, si adaptem una tetina, es pot usar com a biberó.
      En aquest extractor la funció de la mare consisteix en formar el buit treient i ficant rítmicament el cilindre extern. Aquest model és molt més segur que l’anterior i té molts més avantatges, com la seva senzillesa, la facilitat en rentar-lo, que la llet no es contamina, etc...
      Igual que amb l’extractor “bocina de bicicleta” d’aquest model també s’han fet adaptacions per millorar el seu servei, la seva comoditat i la seguretat, com per exemple l’extractor Lloyd-B ha adaptat un gallet a la copa perquè la llet es reculli en un recipient. També té un regulador per disminuir el buit (encara que costa de manejar-lo). Un dels avantatges més apreciades és la seva facilitat en netejar-lo i que és portàtil.

EXTRACTORS ELÈCTRICS

Hi han que funcionen amb piles, per això tenen uns inconvenients característics com són que, majoritàriament, sien insuficientment potents per estimular el pit de la mare. Per aquesta raó no són convenients per a nadons que no s’alimentin directament del pit de la mare, com poden ser els prematurs... ja que si no s’estimula el pit convenientment la llet anirà sortint en menys quantitat.
Però aquest inconvenient no és comú amb els extractors elèctrics ja que aquests tenen l'avantatge de que a la mare li queda una mà lliure per fer estimular el pit i així estimular també la producció de llet.
Com que l’acció mecànica, és a dir, la formació del buit... la realitza normalment el motor, la mare pot concentrar-se en col·locar correctament la copa, estimular el pit..., i a conseqüència d’això la lactància serà molt més profitosa tan pel nadó com per la mare.
Cal saber però que la pressió que exerceixi l’extractor és molt important, ja que d’això pot dependre l’aparició de traumatismes interns a la mama: si la bomba exerceix una pressió cíclica, serà menys probable de que es pateixin aquests traumatismes, que si la pressió és negativa. Així que en l’extractor hi ha d’haver un mecanisme que eviti les pressions negatives excessives. Tenint en compte que la pressió de succió mitja entre els lactants és està entre –55 i –155 mg amb un màxim de –220 mg, la pressió recomanada pels fabricants és de –200 mg per iniciar el flux de la llet en les mares.

Aquests extractors també han sofert millores, com per exemple que una vàlvula de seguretat s’introdueixi en el recipient i que la resta de la màquina impedeixi el pas de la llet al mecanisme, ja que podria ser la font d’infeccions... També s’han fabricat accessoris pels extractors elèctrics, per cal esterilitzar-los bé sobretot els que entrin en contacte amb el pit o la llet.
Per finalitzar dir que els extractors elèctrics si s’utilitzen correctament són més eficaços que els manuals, ja que són més segurs, còmodes... però també necessiten més atencions per això cal prendre mostres de cultiu i netejar-los freqüentment.

Reportaje publicado en nuestra web www.farmaciaserra.com, con fecha anterior a junio 2011.



Atención al cliente:
CONTACTA

VENTA DE MEDICAMENTOS

Datos de contacto de la autoridad sanitaria competente: Dirección General de Ordenación y Regulación Sanitarias. Departamento de Salud. Generalitat de Catalunya. Teléfono 932 272 900. Correo electrónico: dgors.salut@gencat.cat

Para más información sobre la venta online de medicamentos puede consultar los siguientes enlaces:

 Centro de información de medicamentos CIMA de la AEMPS  
Direcció General d'Ordenació i Regulació Sanitària - Departament de Salut - Generalitat de Catalunya. e-mail: dgors.salut@gencat.cat tlf: 932272900