Intolerància a la lactosa

1- QUÈ SÓN LACTASA Y LACTOSA?
2- QUÈ ÉS LA INTOLERÀNCIA A LA LACTOSA?
3- ON ES TROBA?
4- QUAN ES DESENVOLUPA?
5- A QUI AFECTA MÉS?
6- COM ES CURA?
7- IMPORTÀNCIA D´UNA DETECCIÓ PRECOÇ

1- QUÈ SÓN LACTASA Y LACTOSA?

Per entendre que és la intolerància a la lactosa, primer hem d’explicar què és la lactosa i la lactasa.
La lactosa es un sucre (disacàrid) que trobem a totes les llets dels mamífers: vaca, cabra, ovella i en la pròpia llet humana.
La lactasa es un enzim que es produeix a l'intestí prim i que és necessari per desdoblar la lactosa en els seus sucres més senzills o monosacàrids (glucosa i galactosa), que en la seva forma senzilla poden ser absorbits pel nostre organisme.


2- QUÈ ÉS LA INTOLERÀNCIA A LA LACTOSA?

La intolerància a la lactosa significa que no hi ha suficient quantitat de l'enzim (lactasa) a l'intestí prim per trencar la lactosa o sucre de la llet consumida. Al mancar aquest enzim, la lactosa digerida parcialment o mal digerida, passarà a l'intestí gruixut i provocarà els seus molestos símptomes: inflor de panxa, gasos, diarrea i dolors de panxa, entre d’altres.

3- ON ES TROBA?

La lactosa es troba a les llets, formatges, mantegues, cremes de llet, gelats, purés, sopes, flams, rebosteria, pastissos, batuts, cremes, nata... i el que és més important, sovint és un ingredient amagat en molts productes alimentaris com els embotits o el pa.També la trobem sovint en medicaments i a la pasta dentifrícia.

4- QUAN ES DESENVOLUPA?

La intolerància a la lactosa no és perillosa, essent força comuna entre els adults, ja que en una gran majoria presenten algun grau d'intolerància per petit que sigui. Qui no tolera o no li cau bé el tallat del matí però, en canvi, gaudeix dels formatges i iogurts sense cap problema o símptoma?

5- A QUI AFECTA MÉS?

Com més gran siguis, més alt és el risc de patir aquesta intolerància, donat que es tracta d'una malaltia progressiva.
Totes les persones anem perdent aquest enzim al llarg de la nostra vida, uns més ràpid que altres. Així hi haurà persones que amb 20 anys començaran a notar que determinats menjars que fins aquell moment li queien bé, li comencen a produir molèsties, i en canvi altres, arribaran als 80 anys sense notar res ni estar afectats per aquesta intolerància.

6- COM ES CURA?

Quan és de caràcter primari o genètic, que és el cas de la intolerància adulta, no existeix curació possible, perquè la persona no pot recuperar l'enzim que, ben al contrari, anirà perdent de forma progressiva amb el pas del temps. L'única curació possible és l'eliminació de la dieta dels productes làctics i d'aquells que continguin lactosa dins la seva composició.

7- IMPORTÀNCIA D´UNA DETECCIÓ PRECOÇ

La lactasa és un dels enzims més delicats i vulnerables. Si continuem prenent lactosa, la lesió de la mucosa intestinal cada cop s'anirà fent més gran i es produirà un cercle viciós cada cop més difícil de solucionar.

Oriol Sans i Farell
President ADILAC · Associació d’intolerants a la lactosa

Farmacia Serra agradece su colaboración en nuestra web a Oriol Sans i Farell.

Reportaje publicado en nuestra web www.farmaciaserra.com, con fecha anterior a junio 2011.



Consultar el apartado condiciones de uso.
Las informaciones, puntos de vista, comentarios y contenido en general de los trabajos o artículos expuestos en esta web, tienen una función meramente informativa. En ningún caso representan recomendaciones de tratamientos ni deben considerarse como tales.
En todos los casos relacionados con posibles enfermedades, Farmacia Serra le recomienda consultar con su médico u otro profesional de la salud competente.
Farmacia Serra no asume ninguna responsabilidad sobre los productos mencionados en esta página web y su idoneidad.



Atención al cliente:
CONTACTA

VENTA DE MEDICAMENTOS

Datos de contacto de la autoridad sanitaria competente: Dirección General de Ordenación y Regulación Sanitarias. Departamento de Salud. Generalitat de Catalunya. Teléfono 932 272 900. Correo electrónico: dgors.salut@gencat.cat

Para más información sobre la venta online de medicamentos puede consultar los siguientes enlaces:

 Centro de información de medicamentos CIMA de la AEMPS  
Direcció General d'Ordenació i Regulació Sanitària - Departament de Salut - Generalitat de Catalunya. e-mail: dgors.salut@gencat.cat tlf: 932272900