Osteopatia

1. ¿QUÉ ÉS L´OSTEOPATIA? OBJECTIUS DE L´OSTEOPATIA
2. PROBLEMES A TRACTAR
3. ESTUDIS A ESPANYA
4. IMPORTÀNCIA D´UNA BONA POSTURA
5. TRACTAMENTS DE LA POSTUR

1. ¿QUÉ  ÉS L’OSTEOPATIA? OBJECTIUS DEL TRACTAMENT OSTEÒPATIC

L'objectiu principal seria suprimir les restriccions de mobilitat (també anomenades lesions osteopàtiques) dels diferents teixits corporals, per tal de restaurar les funcions pertorbades i rellançar els processos d'autocuració de l'individu. Per assolir aquest objectiu, l'osteópata utilitza, després d'un acurat interrogatori, l'observació de la postura i el diagnòstic palpatori de la mobilitat articular i tisular, diverses tècniques manuals que poden dividir-se en tres grans grups: Tècniques estructurals, tècniques viscerals i tècniques cranials.

2. PROBLEMES A TRACTAR

Els problemes que es poden tractar amb osteopatia de forma eficaç són molt diversos, incloent les afeccions doloroses de la columna vertebral i les articulacions, la majoria de les cefalees, alguns dels problemes de l'equilibri, trastorns del son, problemes circulatoris, digestius i ginecològics, entre d' altres. Sempre tenint en compte que aquest tractament és complementari i no impedeix el pacient de seguir al mateix temps un procés diagnòstic i terapèutic mèdic convencional.

3. ESTUDIS A ESPANYA

Mentre que en alguns països com França, Gran Bretanya i Bèlgica, l'osteopatia es troba reconeguda com a professió independent, actualment al nostre país els estudis en osteopatia s'inclouen dins la formació de postgrau dels fisioterapeutes, en cursos que van dels quatre als sis anys de durada segons l'escola, tot i que també hi ha escoles privades que ofereixen formació en osteopatia per altres professionals de les teràpies manuals.

4. LA IMPORTÀNCIA D'UNA BONA POSTURA

Podem definir la postura corporal com el conjunt de les posicions de totes les articulacions del cos en un moment determinat.

Al llarg de la vida, la manera com ens mantenim de peu, asseguts o estirats, si bé pot tenir un component hereditari, pot canviar o adaptar-se segons nombrosos factors, com podrien ser els traumatismes físics o emocionals, el tipus de treball o la pràctica d'esports, per donar uns exemples. Aquestes adaptacions de vegades poden comportar desequilibris posturals, els quals provoquen un mal repartiment de les tensions musculars i articulars que pot predisposar-nos a patir, amb més facilitat, diferents tipus de lesions, des d' una contractura muscular fins a una artrosi o una hèrnia discal. Molt sovint veiem pares que diuen als seus fills "posa't recte" o "no tiris les espatlles endavant". Això, però, no és tan senzill, ja que els músculs encarregats de la postura (anomenats músculs tònics) es contrauen per via reflexa i no depenen de la nostra voluntat.

5. TRACTAMENTS DE LA POSTURA

Actualment, el tractament de la postura reuneix diferents escoles i mètodes, totes elles dins el camp de la fisioteràpia. Podríem citar entre d'altres el mètode Mézières, la reeducació postural global o RPG i l'eutonia. De la mateixa manera és important considerar l'osteopatia medicina complementaria de tipus manual, l'objectiu de la qual consisteix en harmonitzar el moviment de les diferents estructures corporals, el que afavoreix, per si mateix, l' adopció d'una bona postura.

Daniel García Cotanda
Osteopata M.R.O.E.
Fisioterapeuta col.1878

Reportaje publicado en nuestra web www.farmaciaserra.com, con fecha anterior a junio 2011.

Consultar el apartado condiciones de uso.
Las informaciones, puntos de vista, comentarios y contenido en general de los trabajos o artículos expuestos en esta web, tiene una función meramente informativa. En ningún caso representan recomendaciones de tratamientos ni deben considerarse como tales.
En todos los casos relacionados con posibles enfermedades, Farmacia Serra le recomienda consultar con su médico u otro profesional de la salud competente.
Farmacia Serra no asume ninguna responsabilidad sobre los productos mencionados en esta página web y su idoneidad.



Atención al cliente:
CONTACTA

VENTA DE MEDICAMENTOS

Datos de contacto de la autoridad sanitaria competente: Dirección General de Ordenación y Regulación Sanitarias. Departamento de Salud. Generalitat de Catalunya. Teléfono 932 272 900. Correo electrónico: dgors.salut@gencat.cat

Para más información sobre la venta online de medicamentos puede consultar los siguientes enlaces:

 Centro de información de medicamentos CIMA de la AEMPS  
Direcció General d'Ordenació i Regulació Sanitària - Departament de Salut - Generalitat de Catalunya. e-mail: dgors.salut@gencat.cat tlf: 932272900