Dietoteràpia del Síndrome Sjögren

Donat que és crònica, a mesura que passa el temps, aquesta sequedat s'escampa a altres parts del cos com ara el nas, la gola, la tràquea, l'esòfag, l'estómac, la vagina, la pell i fins i tot minva la sudoració.

1- PERQUÈ FIXAR-NOS EN ELS ALIMENTS?
2- QUIN TIPUS D´ALIMENTS?

- L´aigua i una correcta hidratació
- Les proteïnes
- Els àcids grassos piliinsaturats
- La vitamina A i els carotens
- La vitamina C i E i els minerals Zenc i Seleni

3- QUÈ HI HA QUELCOM?

1- PERQUÈ FIXAR-NOS EN ELS ALIMENTS?

Cada dia mengem. Necessitem l'aliment com a font d'energia per desenvolupar-nos correctament. Si no ho fem bé, de vegades ens passa factura.
El primer que ens hem de plantejar és paciència, serenitat i bon humor, el segon és pensar que no hi ha cura coneguda per a la Síndrome de Sjögren, però hi ha una colla d'aliments que ajuden a pal·liar els efectes de la malaltia i milloren la qualitat de vida dels qui la pateixen. Cal seleccionar el què mengem.

2- QUIN TIPUS D´ALIMENTS?

En tota la descripció de la malaltia es veuen afectades principalment la pell i les mucoses, per tant, els aliments recomanats seran, en especial, aquells que nodreixin millor aquest òrgan del cos, i la resta de forma general.

Si ens imaginem una fulla d'arbre a la tardor, és seca i marró, vulnerable. Si mirem de doblegar-la se'ns trencarà a les mans. Però, si aquesta fulla la mirem a la primavera, quan acaba de néixer, és tendra, d'un verd viu i intens, humida, i en doblegar-la serà molt més difícil trencar-la. Una alimentació adequada ajudarà a tenir una pell amb millors condicions, ser menys vulnerable a les agressions, i per tant, a ferides, infeccions i altres complicacions més serioses, com les fulles a la primavera.

- L´aigua i una correcte hidratació

L'aigua és el nutrient bàsic del nostre cos i una bona hidratació és bàsica per tothom. És important recordar que quan sentim set, el cos ja fa una estona que necessita aigua. Beure poc però sovint és el secret. La quantitat total dependrà de diverses circumstàncies com si fa fred o calor, si fa vent o humitat i de quina és composició dels nostres àpats però com a mínim un litre i mig diari.

Per últim cal recordar que no només l'aigua ens hidrata, també ho fa la llet, les begudes de cereals com la civada o l'arròs, les de fruits secs com la d'ametlla o avellana, les de tubercles com l'orxata, les infusions, els iogurts i les seves varietats, les sopes i les cremes, totes les verdures, les fruites i els seus sucs, i els liquats. I altres refrescs com gracioses, cerveses (millor sense alcohol), etc.

- Les proteïnes

Hem vist un munt d'anuncis per la televisió que ens parlen del col·lagen, de cremes riques en pèptids i a algú potser li sona el mot queratina. Tot això són proteïnes de la pròpia composició de la pell. Aquesta es renova amb molta freqüència i necessita els seus components a través de l'alimentació. Curiosament, vivim en una societat que sol menjar molta més proteïna del què nutricionalment es recomana per a un correcte equilibri, però també sol passar, a vegades, que és l'hora de sopar, estem cansats i fa calor, i ens mengem un plat d'amanida o un parell de fruites i ja hem sopat. I on hem deixat la proteïna? O esmorzem de pressa i corrents, un cafè amb llet i una pasta. I on hem deixat la proteïna? El secret torna a ser el mateix: Poc i sovint, a esmorzar, a dinar i a sopar. Si a més a més, també en prenem una mica a mig matí i al berenar, molt millor.
En tenim de forma animal, com la carn, el peix i marisc, les aus i els ous, el conill, i de forma vegetal, els llegums, els cereals, els fruits secs, les llavors, i les algues.

- Els àcids grassos poliinsaturats

Tothom sap què són els greixos. Però n'hi ha més del que ens pensem. N'hi ha uns que n'hi diem els poliinsaturats, també coneguts com els omega 3 i els omega 6. Són exemples el GLA, DHA, EPA, etc... L´oli d'enotera (onagra) o prímula, de borratxa, de peix, de fetge de bacallà o de salmó són rics en aquest tipus de greixos beneficiosos.
L'aigua i aquests greixos es combinen per mantenir una bona humitat i elasticitat de la pell i, per tant, una bona barrera en front l'enemic. Ala nostra dieta mediterrània tenim l'oli verge d'oliva, el rei per excel·lència, perquè té la combinació més equilibrada dels diferents tipus per a la nostra salut. El peix blau, les llavors, els fruits secs, alguna fruita com l'alvocat, o la carn magre de porc*, ens acabaran d'aportar les quantitats necessàries.

* La carn de porc també té colesterol, per això cal no menjar-ne sovint.

- La vitamina A i els carotens

A la vitamina A li diguem l´antiinfecciosa. Està més que estudiat el seu paper en la visió ja que evita la degeneració de la màcula de l'ull i la ceguesa nocturna. També és antioxidant, anti envelliment, ajuda a les defenses, a evitar mutacions genètiques i preserva la dermis i el desenvolupament dels teixits. Es troba als aliments que provenen del regne animal i en excés s´acumula al fetge produint un efecte tòxic que no passa mai amb els aliments habituals que mengem. Les persones que pateixen la Síndrome de Sjögren no se'ls ha detectat manca d'aquesta vitamina.

D'altra banda, els carotens són un grup de substàncies presents en fruites i verdures, que els donen una coloració groguenca – ataronjada**. Algunes d'aquestes substàncies poden convertir-se en vitamina A però, a diferència d´aquesta, el seu excés no s'acumula en el fetge sinó que ho fa sota la pell i en compte de ser tòxica, la protegeix del Sol i de les agressions, ajudant a mantenir la pell en les millors condicions. En aquest sentit els considerem molt recomanables per els pacients amb la Síndrome de Sjögren. Prendre moltes pastanagues, carbassa, espinacs, bledes, endívies, meló, préssecs, nectarines, mangos, papaies, el pol·len, i altres aliments rics en carotens ajudarà a mantenir millor la mucosa tant de la boca, com de l'esòfag, com de l'estómac, adés de la vista.

** Els vegetals verds també en porten però la clorofil·la fa que es vegin verds en comptes de grocs o taronges.

- La vitamina C i E i els minerals Zenc i Seleni

Aquestes 4 substàncies amb la vitamina A són els antioxidants per excel·lència, tot i que n'existeixen molts més.
-- La vitamina C té una funció molt especial per la seva intervenció en la síntesi de col·lagen, proteïna bàsica de la pell, de fet, ajuda a mantenir les cèl·lules unides i a recuperar-se de ferides, cicatritzant-les correctament. Els cítrics són rics en aquesta vitamina, però també les amanides, el tomàquet, els pebrots, els espinacs però sempre que no hagin estat cuinats, doncs, la calor la fa malbé.
-- La vitamina E és la que ajuda a mantenir la membrana cel·lular sana, i per tant, reforça la barrera immunològica de la pell. Les olives i el seu oli, les llavors, l'alvocat, fruits secs, el germen de blat, en són rics.
-- S'ha comprovat que determinades lesions a la pell milloren en augmentar la dosi de Zenc, adés, de ser un mineral bàsic pel sistema immunològic i per un munt de reaccions que tenen lloc al nostre cos. La seva manca també es relaciona amb la disminució de la sensació del gust i l'olfacte. En trobem a la carn, el marisc, els ous, el germen de blat i cereals integrals, llevat de cervesa, fruits secs, llegums.
-- El seleni, és un mineral que cal en dosi molt petita. El marisc i sobretot les ostres, els bolets, els ous, el germen de blat, en porten. S'ha vist que ajuda a evitar les mutacions en les cèl·lules, entre elles les de la pell i mucoses. És antioxidant i aquesta paraula s'ha d'associar a major protecció en front a agressions, i a millor benestar de la pell, i altres òrgans.

3- QUÈ HI HA QUELCOM MÉS?

De vegades hi ha pacients que els sembla molta feina seguir una dieta amb aquests aliments, però el cert és que, quan hi ha una malaltia cal fer un esforç per trobar-se bé.
L'alimentació adequada ajuda a trobar-se millor, a estar més protegits en front a ferides a la boca, o sequedat exagerada, o estómac delicat i males digestions... És cert que cal paciència, i més en la nostra societat de la immediatesa, però potser això és un senyal que ens cal més calma. Quan hi ha una situació d'estrès, moltes malalties empitjoren i la Síndrome de Sjögren n'és una d'elles. Com he dit abans, el primer que ens hem de plantejar és paciència, serenitat i bon humor, i això es pot trobar de diverses maneres, per sort, hi ha moltes formes però cadascú ha de trobar el seu propi camí, i això requereix un esforç i una dedicació. Hem de ser més responsables amb nosaltres mateixos i mirar endavant, ser positius i buscar el camí. I una part d'aquest camí és una nutrició adequada.

Recorda: FER LES COSES BEN FETES, ET SENTA BÉ.

Maria Àngels Pallàs i Teyra
Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica
Especialista en Flors de Bach
Membre de la Asociació Espanyola de Dietètica i Nutrició.
Membre de l´Associació Catalana de Dietistes-Nutricionistes.
Registrada a l´Associació Edward Bach.

Farmacia Serra agraeix la col.laboració de Mª Àngels Pallàs, diplomada en nutrició y dietètica, en l´article per la nostre web.

Reportaje publicado en nuestra web www.farmaciaserra.com, con fecha anterior a junio 2011.



Atención al cliente:
CONTACTA

VENTA DE MEDICAMENTOS

Datos de contacto de la autoridad sanitaria competente: Dirección General de Ordenación y Regulación Sanitarias. Departamento de Salud. Generalitat de Catalunya. Teléfono 932 272 900. Correo electrónico: dgors.salut@gencat.cat

Para más información sobre la venta online de medicamentos puede consultar los siguientes enlaces:

 Centro de información de medicamentos CIMA de la AEMPS  
Direcció General d'Ordenació i Regulació Sanitària - Departament de Salut - Generalitat de Catalunya. e-mail: dgors.salut@gencat.cat tlf: 932272900